Het laatste formule 1 nieuws

Stel strengere eisen bij de toewijzing van Spelen en WK’s

Stel strengere eisen bij de toewijzing van Spelen en WK’s

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het is een vast ritueel geworden: zodra een groot sportevenement opdoemt in een land dat laag scoort op het gebied van democratie en mensenrechten klinken uit allerlei hoeken oproepen tot een boycot. Bij de twee topevenementen van 2022, de Olympische Winterspelen in Beijing en het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, is dat niet anders. Dit is het dagelijkse commentaar van NRC. Het bevat meningen, interpretaties en keuzes. Ze worden geschreven door een groep redacteuren , geselecteerd door de hoofdredacteur. In de commentaren laat NRC zien waar het voor staat . Commentaren bieden de lezer een handvat, een invalshoek, het is ‘eerste hulp’ bij het nieuws van de dag. Topsporters wordt steevast gevraagd of zij de misstanden in het land dat het decor vormt bij hun medaillejacht niet moeten aankaarten. Omdat de camera’s een paar weken lang op de sterren zijn gericht en hun uitspraken door miljoenen worden gehoord, zijn zulke vragen begrijpelijk. Tegelijkertijd is het unfair: sporters hebben geen invloed op de toewijzing van hun toernooien. Het besluit over ‘Beijing 2022’ werd in 2015 door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) genomen, terwijl het WK voetbal van volgend jaar al in 2010 door wereldvoetbalfederatie FIFA werd toewezen aan Qatar. Matthijs de Ligt was destijds elf jaar oud.

Het ongemakkelijke gevoel over sporten in omstreden landen zal toenemen. Tal van sportfederaties, organisatoren van grote evenementen en clubs verkiezen het grote geld boven principes. Landen als Qatar, Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, China, Rusland en Azerbeidzjan spenderen miljarden om sporttoernooien binnen te slepen. Dat gaat veel verder dan het WK voetbal of de Olympische Spelen: van Formule 1 tot golf, van atletiek tot zwemmen of turnen. Het is een opmerkelijke verhuizing van de internationale sport naar het oosten, het spoor volgend van de geldschieters van de 21ste eeuw.

Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat zulke staten de sport gebruiken om hun slechte reputatie op het gebied van mensenrechten te verbeteren, samengevat onder de term sportswashing . In de voetbalwereld gebeurt hetzelfde: Europese topclubs worden in hoog tempo overgenomen door investeerders uit Qatar, Saoedi-Arabië en de Emiraten. Meest recente voorbeeld is Premier League-club Newcastle United, nu eigendom […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Stel strengere eisen bij de toewijzing van Spelen en WK’s