Het laatste formule 1 nieuws

‘Steun landen waar cultuur onder druk staat’, zegt prins Constantijn

‘Steun landen waar cultuur onder druk staat’, zegt prins Constantijn

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Prins Constantijn, erevoorzitter van het jubilerende Prins Claus Fonds: „Wederkerigheid is nu vanzelfsprekender.” Prins Constantijn Cultuur wordt ondergewaardeerd, vindt de erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, dat deze week 25 jaar bestaat. „Je hebt bij het fonds nog een extra laag: het gaat niet om ónze cultuur.”

Het zijn geen makkelijke onderwerpen om aandacht voor te vragen: cultuur en ontwikkelingssamenwerking. Toch doet het Prins Claus Fonds dat al 25 jaar, met ondersteuning voor kunstenaars, vrijdenkers, cultuurdragers en erfgoedbeschermers in de hele wereld.

De uitdaging, zegt erevoorzitter prins Constantijn, is om daarvoor voldoende middelen te behouden. Na het overlijden van zijn vader werd hij in 2003 samen met zijn broer Friso, die in 2013 overleed, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds. Hij ontvangt in de tuin van zijn Haagse kantoor, naast zijn huis. Om te praten over het fonds en het belang dat hij hecht aan kunst en cultuur.

Zowel ontwikkelingssamenwerking als cultuur staan „als begrippen onder enorme druk, ook van overheidsfinanciering”, zegt hij. „Dus hoe zorg je als fonds dat je je én zelfstandiger organiseert en financiert, én aan de andere kant met de beperking die je hebt meer impact kunt maken.”

Van de ruim 7,6 miljoen euro inkomsten van het fonds in 2020 kwam 45 procent van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de rest onder meer van de Nationale Postcode Loterij en particuliere sponsors.

Hieruit klinkt een zorg uit of de subsidiegever, het ministerie van Buitenlandse Zaken, wel voldoende aandacht heeft voor cultuur.

„Nou een zorg. Het is gewoon een feit. Vanuit het perspectief van het fonds zou Buitenlandse Zaken meer moeten doen aan cultuur en ontwikkelingssamenwerking. Maar de realiteit is dat de subsidie wordt afgebouwd en dat je je ook zelfstandig staande moet kunnen houden.”

Komt het doordat cultuur wordt ondergewaardeerd?

„Ja, dat denk ik wel. Maar je hebt hier nog een extra laag: het gaat niet om ónze cultuur. Het fonds ondersteunt cultuur in het buitenland. Dat is moeilijker meetbaar. En daarmee voor politici moeilijker te objectiveren.”Afgelopen weken kwam uw neef Bernhard in het nieuws doordat de organisatie van het circuit van Zandvoort, waarvan hij de eigenaar is, had gevraagd of de band Chef’Special […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina ‘Steun landen waar cultuur onder druk staat’, zegt prins Constantijn