Het laatste formule 1 nieuws

Straffen FIA onrechtvaardig? ‘Je kunt bij de beoordeling niet naar de consequenties kijken’

Straffen FIA onrechtvaardig? ‘Je kunt bij de beoordeling niet naar de consequenties kijken’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De start op de Hungaroring. © REUTERS Door Marijn Abbenhuijs

Tijdens en na de Grand Prix van Hongarije werden meerdere straffen uitgedeeld. Aan Mercedes-coureur Valtteri Bottas en Aston Martin-rijder Lance Stroll, omdat ze botsingen veroorzaakten waarbij Lando Norris, Sergio Pérez en Charles Leclerc uitvielen. Zij worden na de kwalificatie van de volgende race, op Spa-Francorchamps, vijf plaatsen naar achteren gezet. Ook over die straf zijn ze bij Red Bull niet tevreden. ,,Voor het einde van de tweede ronde zal Bottas weer in positie zijn”, zei teambaas Christian Horner erover.

FIA-race directeur Michael Masi moest er na de race op de Hungaroring kritische vragen over beantwoorden. Masi reageerde dat de straffen voor Bottas en Stroll, net als de straf voor Hamilton op Silverstone, zijn gegeven op basis van de ernst van het incident zelf en dat de FIA geen straffen wil uitdelen die worden beïnvloed door het effect van de actie.

Bekijk hier de samenvatting van de race:

Maar juist door twee andere straffen uitgedeeld in Hongarije, kunnen maar weinig betrokkenen bij de Formule 1 dat accepteren. Antonio Giovinazzi kreeg een tijdstraf van 10 seconden, omdat hij te hard reed in de pitstraat. Die actie werd daarmee even zwaar bestraft als de actie van Hamilton waarmee hij op Silverstone Verstappen van de baan af reed. Bovendien werd er dit weekend wèl een diskwalificatie uitgedeeld. Aan Sebastian Vettel, omdat hij te weinig benzine in zijn tank had overgehouden. De Franse Formule 1-specialist Julien Billiotte plaatst dat in perspectief. ,,Vettel kon door zo weinig brandstof over te houden niet aantonen dat hij niet heeft valsgespeeld”, zegt Billiotte, werkzaam voor het toonaangevende Franse autosportmagazine AutoHebdo. ,,En valsspelen is veel erger dan botsen met iemand, tenzij je dat duidelijk expres doet. En ik denk niet dat Hamilton Verstappen expres heeft uitgeschakeld op Silverstone. Hij was wel schuldig, maar ook ik vind dat je niet naar de consequenties moet kijken. Want was het in een andere, minder snelle bocht gebeurd, had Verstappen de race waarschijnlijk kunnen uitrijden.”

En dus wordt het gevoel van onrechtvaardigheid bij de manier waarop de FIA straffen heeft uitgedeeld in de laatste twee […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Straffen FIA onrechtvaardig? ‘Je kunt bij de beoordeling niet naar de consequenties kijken’