Het laatste formule 1 nieuws

Streaming video raakt in een stroomversnelling

Streaming video raakt in een stroomversnelling

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Illustratie Pepijn Barnard De coronacrisis veranderde onze gewoontes: niet meer naar kantoor, geen handen schudden, geen verplicht zoenen. Ook op de tv-markt leidt de pandemie tot nieuwe patronen. Tijdens de langdurige lockdown probeerden veel nieuwe kijkers het aanbod van videodiensten als Netflix, Videoland of Amazon Prime uit. Die bieden flexibiliteit: series en films stream je wanneer je dat uitkomt op ieder apparaat met een internetaansluiting. Zulke diensten worden over the top , of OTT genoemd: ze omzeilen het tv-signaal en je kunt ze opzeggen als je uitgekeken bent.

De markt voor streaming video raakt nu in een stroomversnelling. Dat zie je aan de wilde overnames in de Verenigde Staten, thuismarkt van de grootste videodiensten. Ook lokaal, in Nederland en elders in Europa, verandert het tv-aanbod ingrijpend. Wat zijn de grote trends? 1 Ander kijkgedrag

Nederlanders brachten in 2020 meer tijd achter het tv-scherm door dan in 2019 – gemiddeld 3 uur en 26 minuten. Daarvan keken ze 2 uur en 15 minuten live televisie – ‘lineair’, in vaktermen. Volgens de Stichting Kijkonderzoek (SKO) was dat een stijging ten opzichte van het vorige jaar, dus tegen de dalende trend in. Al gingen grote sportevenementen niet door, er kwamen andere kijkcijferkanonnen: persconferenties over corona en koninklijke toespraken bijvoorbeeld.

Op de gewone tv zag SKO – gemeten in minuten – de meeste groei bij video on demand -diensten. Netflix, Videoland of NPO Start zijn populair op telefoons en tablets. Tv-kijken wordt een individuele bezigheid: ieder zijn of haar eigen zender, eigen serie, eigen tijdstip. Vandaar dat ook de publieke omroep meer inzet op NPO Start en andere online-diensten. 2 Concurrentie voor Netflix

In de race om een goede concurrent voor marktleider Netflix te ontwikkelen, lopen de investeringen in content (programma’s, films, licenties) verder op. Amazon betaalde vorige week 8,5 miljard dollar voor filmstudio MGM (van onder meer de James Bond-films). Kort daarvoor besloot telecomconcern AT&T de entertainmenttak WarnerMedia weer af te stoten. Warner (met onder meer betaalzender HBO) gaat op in een fusie met Discovery. Samen willen ze een alternatief voor Netflix bieden. Het is een deal van 43 miljard dollar.

Media- […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Streaming video raakt in een stroomversnelling