Het laatste formule 1 nieuws

Tech: Nieuwe vloer in F1, wat betekent het voor Red Bull en Mercedes?

Tech: Nieuwe vloer in F1, wat betekent het voor Red Bull en Mercedes?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De reglementen blijven grotendeels stabiel voor het Formule 1-seizoen 2021, maar dat betekent niet dat alles hetzelfde blijft. Voor de 72ste jaargang uit de koningsklasse van de autosport heeft de FIA wel degelijk enkele verandering voorgeschreven, vooral aan de vloer. Motorsport.com legt uit waarom deze wijzigingen significanter zijn dan het lijkt en hoe ze Mercedes en Red Bull kunnen beïnvloeden.

De grote omwenteling in het reglement, met het grondeffect, is door de coronacrisis uitgesteld tot 2022. Om kosten te drukken is de doorontwikkeling richting dit jaar grotendeels aan banden gelegd: ieder team moet het met twee tokens doen, al blijft de aerodynamica wel vrij en mag iedere motorleverancier ook een nieuwe krachtbron introduceren.

Aanvullend zijn er door de FIA enkele ingrepen voorgeschreven om te waken voor meer downforce en dus meer druk op de Pirelli-banden. Alle veranderingen bij elkaar opgeteld, moeten de hoeveelheid downforce met tien procent reduceren. Dat cijfer geeft aan dat op het oog kleine ingrepen best significant zijn. Of zoals Jos Verstappen aan Motorsport.com Nederland uitlegde : “Wat er wordt veranderd aan de vloer, daar moet de rest van de auto ook op worden aangepast.” Andy Green, de technische man bij Aston Martin F1, blijkt een vergelijkbare mening toegedaan: “Geloof het of niet, maar dit is een ingrijpende verandering. Een relatief kleine verandering aan de vloer heeft groot effect op de rest van de auto. Bijna alle aerodynamica, van de voorkant tot de achterkant van de auto, moet op de schop.”

Van deze veranderingen werd in eerste instantie gedacht dat ze nadelig zouden uitpakken voor Red Bull, vooral door het beproefde concept met de hoge rake. De opvattingen beginnen echter wat te verschuiven. Zo zal Mercedes de dans evenmin ontspringen. Onderstaand worden eerst de veranderingen voor 2021 in kaart gebracht, alvorens de effecten op de filosofieën van respectievelijk Red Bull en Mercedes aan bod komen. Wat verandert er aan F1-auto’s voor het seizoen 2021?

Om dat te kunnen doen, is het eerst van belang te begrijpen wat er precies anders moet. De FIA grijpt zoals gezegd in als reactie op de steeds maar stijgende hoeveelheden downforce, met name […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Tech: Nieuwe vloer in F1, wat betekent het voor Red Bull en Mercedes?