Het laatste formule 1 nieuws

Tesla Roadster wordt de eerste elektrische klassieker

Tesla Roadster wordt de eerste elektrische klassieker

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De allereerste klassieker onder de elektrische auto’s dient zich aan: de Tesla Roadster. Het is de auto die de weg heeft geplaveid voor de doorbraak van het elektrisch rijden.

De Tesla Roadster debuteerde in 2010. Hij is dus nog lang geen 25 jaar oud om officieel als oldtimer bestempeld te kunnen worden. Maar duidelijk is wel dat hij hard op weg is om als eerste elektrische auto de klassiekerstatus te bereiken.

Aan de wieg ervan stond niet Elon Musk, maar Colin Chapman, de oprichter van het Britse Lotus. Vooral in de Formule 1 vergaarde hij roem met zijn radicale uitvindingen, waarbij lichtgewicht de rode draad was. Lang na Chapmans dood in 1982 was Lotus zijn filosofie nog niet vergeten. De Lotus Elise, die in 1998 op de markt kwam, onderscheidde zich vooral door zijn minimale gewicht, wat een extreem goede sportauto opleverde.

Dat viel heel veel mensen op, ook Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Deze twee Amerikanen richtten Tesla op, met als doel een elektrische sportwagen te bouwen. Als investeerder wisten ze een zekere Musk te strikken, op dat moment vooral bekend als bedenker van PayPal, een systeem om elektronisch je winkelaankopen op internet te regelen.

Tesla liet zich inspireren door de tzero, een kleine, elektrisch roadster van het Amerikaanse AC Propulsion. Hoewel die nog op oude, loodhoudende accu’s reed, was Tesla voldoende onder de indruk van de aandrijflijn om er een licentie op te nemen. Alleen het chassis, dat kon beter. Daarvoor sloeg Tesla de handen ineen met Lotus, zodat het voor de eerste Tesla in licentie het onderstel van de Elise mocht gebruiken. Eberhard noemt dat onderstel ronduit ” a work of genius “. Tesla Roadster was allesbehalve goedkoop

De Roadster was – mede dankzij de kennis en ervaring van Lotus – goed genoeg om de naam Tesla definitief op de kaart te zetten. Hij bewees hoe leuk, spannend en sexy elektrisch autorijden kon zijn. En daarmee plaveide hij de weg voor de Model S, Model X en Model 3. Een belangrijke verdienste voor een kleine auto die je nauwelijks op de weg ziet.

Dat laatste is overigens niet zo gek, want […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Tesla Roadster wordt de eerste elektrische klassieker

‘Ziggo verliest F1 rechten’

‘Ziggo verliest F1 rechten’

Zit je lekker voetbal-onzin te kijken, komt er ineens serieus nieuws voorbij. Zojuist wist Sportmarketeer Chris Woerts bij Voetbal Inside te melden