Het laatste formule 1 nieuws

Tientallen miljoenen schade door crashende Formule 1-coureurs

Tientallen miljoenen schade door crashende Formule 1-coureurs

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ook in 2020 stonden er regelmatig Formule 1-wagens in het gras, grind of in de muur. De twintig vaste Formule 1-coureurs crashten tezamen zo’n kleine 28 miljoen dollar aan schade bij elkaar, zo blijkt uit een onderzoek op de Formule 1-subreddit. Dat komt neer op zo’n 1,4 miljoen dollar schade per coureur en zo’n 1,67 miljoen per raceweekend.

Vijf coureurs spanden in 2020 de kroon en reden meer dan twee miljoen dollar schade. Romain Grosjean was de enige die boven de drie miljoen kwam. Vrijwel het gehele bedrag kan herleid worden naar zijn nare crash in Bahrein, waarbij er niks van zijn wagen overbleef.

Ook Lance Stroll, Alexander Albon, Antonio Giovinazzi en Carlos Sainz deelden mee in de malaise. Overigens is bij de berekening geen rekening gehouden met de schuldvraag. De schade van de crash van Stroll in Mugello, waarbij zijn band klapte, is dus bijvoorbeeld ook meegerekend in zijn kostenplaatje.

Van de grote namen reed Charles Leclerc de meeste schade, met bijna twee miljoen. Ook Max Verstappen reed in totaal zo’n 1,5 miljoen dollar aan schade. Daarbij was de crash op weg naar de grid in Hongarije (0,3 miljoen dollar schade) eigenlijk het enige wat hem echt aan te rekenen viel. Valtteri Bottas (500.000 dollar) en Lewis Hamilton (170.000) wisten op hun beurt de meeste chaos te vermijden.

Door de crash van Grosjean staat Haas (+- 5 miljoen dollar) bij de teams ook bovenaan het lijstje met de meest gereden schade, waarbij overigens de schade aan de motoren vanwege de complexiteit niet is meegerekend. Red Bull volgt op de tweede plaats, met ongeveer 4,2 miljoen dollar. De top drie wordt gecompleteerd door Racing Point, met ongeveer 3.4 miljoen dollar. Mercedes was met afstand het goedkoopst af.

De ‘duurste’ Grand Prix was de race in Mugello, waarbij onder andere meerdere auto’s op elkaar klapten bij een van de herstarts en Stroll hard de muur in vloog na een klapband. De ‘goedkoopste’ GP was die van Abu Dhabi, waarbij geen enkele dollar aan schade werd gereden.

Check het overzicht van de geschatte bij elkaar gereden schade hieronder.

Lees het hele artikel op de volgende pagina Tientallen miljoenen schade door crashende Formule 1-coureurs