Het laatste formule 1 nieuws

Track Record Formule 1 | ‘Dat rechte stuk in Qatar en die snelle Mercedes, mijn buikpijn is terug’

Track Record Formule 1 | ‘Dat rechte stuk in Qatar en die snelle Mercedes, mijn buikpijn is terug’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het circuit van Losail. © AFP Door Arjan Schouten

Qatar? Hoe raakt de Formule 1 daar nu weer verzeild? Aanvankelijk was deze nieuwe GP vooral bedoeld als kalendervulling, in een jaar waarin de pandemie nog altijd strepen zet door tal van races (China, Singapore, Australië, Japan). Maar de Qatari strikten het racecircus ook meteen voor de toekomst. Formule 1 racet er dit jaar. Volgend jaar niet, in verband met het WK voetbal in Qatar. Maar vanaf 2023 is het land liefst tien jaar op rij onderdeel van het F1-kampioenschap.

Het International Circuit Losail was al in het bezit van de zogenaamde Grade 1-licentie, een vereiste om Formule 1 te mogen organiseren. Deze baan is dan ook geen onontgonnen terrein in de racewereld. De MotoGP komt er jaarlijks, de motorcrossers weten Losail eveneens te vinden en ook de WTCC-series gaan er geregeld heen. Maar voor vrijwel alle Formule 1-coureurs, inclusief Max Verstappen, is het er nieuw. ,,Ik denk dat ik pas één keer in Qatar geweest ben voor een prijsuitreiking”, aldus Verstappen. ,,Ik heb de bochten verkend op de simulator en heb zin om het circuit in het echt te ervaren.” Jorge Navarro (r) en Bo Bendsneyder op het circuit van Losail. © AFP Losail, wat is dat voor circuit? Typisch een vraag voor Tom Coronel, die er met de WTCC al jaren komt. ,,Het is een supergave baan, waar ik de Formule 1 eerlijk gezegd ook al wel eerder op had verwacht. Wij racen er al sinds 2016”, aldus Coronel, die de lay-out van het woestijncircuit even boven Doha in Lusail goed kent. ,,Ruim vijf kilometer lang, een lang recht stuk van een kilometer en een bochtig gedeelte waarin je jezelf heel snel kan vergalopperen, omdat alles daar op elkaar lijkt. Vooral als je nog niet in een bepaalde schwung zit, omdat je geen voorkennis hebt. Want natuurlijk draait iedereen een voorbereiding op de simulator, maar de theorie blijkt toch altijd anders dan de praktijk. Op een alom bekend circuit als bijvoorbeeld Barcelona, daar zit niemand er helemaal naast. Hier kan dat nog wel gebeuren.”

Wat Coronel minder aansprekend vindt […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Track Record Formule 1 | ‘Dat rechte stuk in Qatar en die snelle Mercedes, mijn buikpijn is terug’