Het laatste formule 1 nieuws

Uw depressie duurt te lang, onze behandeling stopt hier

Uw depressie duurt te lang, onze behandeling stopt hier

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Onderzoek | GGZ Ggz-instelling PsyQ gaf psychologen en psychiaters opdracht lang durende behandelingen abrupt te staken. Nieuwe patiënten leveren meer op. Wat is het nieuws?

PsyQ, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg met 33 vestigingen, nodigt patiënten van de wachtlijst uit voor een intakegesprek terwijl van tevoren bekend is dat voor hen geen behandeling beschikbaar is

Dit gebeurt, zeggen behandelaren tegen NRC, om extra inkomsten binnen te halen en om aan productienormen te voldoen – een intakegesprek is declarabel voor PsyQ bij de verzekeraar.

PsyQ is aan het reorganiseren wegens financiële problemen en te lange wachtlijsten. Een ‘veranderprogramma’ is erop gericht korter te behandelen, sneller diagnoses te stellen en veel meer patiënten te behandelen door voornamelijk groepstherapie te bieden.

Lees het volledige nieuwsbericht hier: Bericht van het bestuur, urgentie: hoog. Voor sommige patiënten heeft de therapie lang genoeg geduurd, ze moeten weg bij ggz-instelling PsyQ. En wel om financiële redenen: het hoofdkantoor in Den Haag heeft niet goed opgelet, lange behandelingen blijken al maanden niet meer door de verzekeraar te worden vergoed. „We leveren dus in feite gratis zorg en dat kan echt niet!”, schrijft de directie.

Het secretariaat verspreidt spreadsheets met namen van patiënten die zo snel mogelijk uitgeschreven moeten worden. Het gaat om mensen die langer dan veertien maanden behandeld worden, vaak met trauma’s of terugkerende depressies. Behandelaren zijn verbouwereerd. Op de lijsten met rood- en oranjegemarkeerde namen zoeken ze hun patiënten. Er staan fouten op, zien ze; wachttijden zijn meegerekend of maanden dat iemand geen therapie kreeg.

In ingelaste overleggen moeten behandelaren verantwoorden wat ze gaan doen om behandelingen zo snel mogelijk af te sluiten. Om toch door te gaan zijn „zwaarwegende redenen” nodig en toestemming van de manager. Wie een lange behandeling nodig heeft, wordt in de besprekingen benadrukt, past niet „in de doelgroep”.

„Alsof er een bom werd gedropt”, zegt een psychotherapeut. Bij veel van deze patiënten ging het mis in hun jeugd. Misbruik, verwaarlozing. „Wij laten ze nu opnieuw in de steek.” 1. Hoe dit verhaal begon

Op een zaterdagochtend in april stuurt een psycholoog een bericht naar NRC over grote problemen bij PsyQ, een ggz-instelling met […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Uw depressie duurt te lang, onze behandeling stopt hier