Het laatste formule 1 nieuws

Valentino Rossi: het afscheid van een icoon

Valentino Rossi: het afscheid van een icoon

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Liefst negen wereldtitels in de wegracerij prijken er achter de naam van Valentino Rossi. Hij pakte er één in de 125cc, één in de 250cc en zeven keer kroonde hij zich tot de beste van de wereld in de 500cc/MotoGP, eerst met Honda, later met Yamaha. Dat laatste is misschien wel zijn grootste triomf geweest, om direct te winnen met een merk dat hooguit de underdog was.

De flamboyante coureur is wereldwijd haast synoniem geworden voor de motorsport, een grotere ambassadeur kon en kan de wereld van de tweewielers zich niet wensen. Dat oversteeg zelfs de motorsport als aparte discipline, niet voor niets brengen de Formule 1 -coureurs in de video onderaan een eerbetoon aan ‘The Doctor’ met het iconische startnummer 46.

En Valentino Rossi ging door, nee, ging héél lang door. Hij overleefde meerdere generaties, waarbij hij de gave liet zien zich steeds aan te passen aan de rijstijlen van de nieuwe, opkomende talenten. Hij vocht nog met grote namen als Max Biaggi en Loris Capirossi, nam in zekere zin het stokje over van de ook al bepaald niet onsuccesvolle Mick Doohan. Legendarisch waren duels met Sete Gibernau, Casey Stoner, Jorge Lorenzo en niet in de laatste plaats met Marc Marquez. En zo kunnen we nog wel even doorgaan… Rossi in de autosport?

Afgelopen weekend was één grote ereronde die Valentino Rossi vanaf het begin van de eerste vrije training tot de laatste ronde van de race reed. De laatste jaren raakte het podium steeds verder uit zich, dit seizoen kon je dat zelfs stellen over het behalen van punten. Maar hij ging door, want hij genoot. Hij is een liefhebber. Een betere reden om door te gaan, bestaan niet. Hij besloot zojuist zijn carrière met een fraaie tiende plaats na één van zijn betere races van het seizoen.

Hebben we het laatste van Rossi gezien? Op het hoogste motorsporttoneel wel, maar op de circuits zal hij zeker nog gespot gaan worden. Hij maakt er geen geheim van dat hij wat vaker mee zou willen doen aan autosportwedstrijden. Een 24 uursrace met zijn grote fan Lando Norris ? ‘Waarom niet?’, riep […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Valentino Rossi: het afscheid van een icoon