Het laatste formule 1 nieuws

Van der Zande: "Red Bull dacht niet na over start Verstappen"

Van der Zande: “Red Bull dacht niet na over start Verstappen”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De Grand Prix van Turkije had alle ingrediënten voor een succesvolle race voor Max Verstappen en Red Bull . Regenachtige omstandigheden, een tweede startpositie, de Mercedes -coureurs op achterstand. De Nederlander was een van de topfavorieten voor de zege in Istanbul, maar zo ver kwam het niet.

In gesprek met RacingNews365 analyseert IMSA-coureur Renger van der Zande de Formule 1-race van zijn landgenoot. Al meteen bij de start liepen de aspiraties van Verstappen een deuk op, toen hij stond te malen en een handvol plaatsen verloor ten opzichte van de concurrentie.

Achteraf was er veel verbazing over het feit dat Verstappen en zijn Red Bull-collega’s in de eerste versnelling van de lijn kwamen, terwijl nagenoeg alle andere coureurs kozen voor de tweede versnelling. “Ik denk dat Red Bull er gewoon niet over nagedacht heeft”, zo is Van der Zande verbaasd als we naar de start vragen.

“Vanuit het motormanagement wordt een coureur verteld welke versnelling hij het beste kan pakken bij de start. Dat wordt ook vaak geoefend bij een proefstart, maar ik denk dat Red Bull er gewoon niet over heeft nagedacht, best bizar. Misschien is de focus er een beetje vanaf bij Red Bull. Het is denk ik echt een fout geweest van hen om hun coureurs te vertellen dat ze het zo moesten doen.”

De endurance-coureur, die vorige week net naast de IMSA-titel greep in de WeatherTech SportsCar Championship aan de andere kant van de Atlantische oceaan, legt uit wat het verschil is tussen het starten in de eerste of de tweede versnelling. “Als je opschakelt vanaf de eerste versnelling naar de tweede versnelling, dan gaat dat heel snel. Dat is een moment waarop je ook weer wat tractie verliest.”

“Als je in je eerste versnelling start”, vervolgt Van der Zande zijn analyse. “Dan moet je opschakelen naar de tweede versnelling en moet je daar doorheen. Die schakelmomenten zorgen voor tractieverlies. Als je dat in plaats van in de eerste, in de tweede versnelling kan doen, dan heb je veel langer een toerental waarbij je kan accelereren”, verklaart hij. “Uiteindelijk is het vanuit het motormanagement ook een stukje wat ze aansturen, […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Van der Zande: “Red Bull dacht niet na over start Verstappen”