Het laatste formule 1 nieuws

Van supercar naar elektrische busjes: Gordon Murray maakt nieuwe plannen bekend

Van supercar naar elektrische busjes: Gordon Murray maakt nieuwe plannen bekend

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Dat Gordon Murray bezig is aan de heerlijk analoge hypercar T.50 wisten we al, maar nu heeft hij een beter beeld gegeven van wat we in de toekomst nog meer kunnen verwachten. Z’n bedrijf zal over de komende vijf jaren zo’n 349 miljoen euro investeren en zal zich daarbij onder andere richten op jawel, elektrische busjes.

“Het ontbrak bij ons nog aan elektrisch en dat is waar de toekomst ligt”, vertelt oprichter Gordon Murray tegen Reuters . Da’s opmerkelijk en waar, gezien de rijke carrière van de Zuid-Afrikaan. Hij maakte naam in de Formule 1 als ontwerper voor teams als Brabham en McLaren. Van 1973 tot en met 1986 werkte hij aan de Brabham Formule 1-bolides, waarna hij voor drie jaar bij McLaren aan de slag ging. Hij hielp daar als technisch directeur onder andere mee aan het iconische ontwerp van de MP4/4, een van de meest succesvolle Formule 1-auto’s ooit. Ayrton Senna en Alain Prost wonnen vijftien van de zestien races van het seizoen 1988 en liepen slechts één poleposition mis. Ook naast het circuit leverde Murray prachtwerken. Zo komt de legendarische driezits hypercar McLaren F1 van zijn hand. De T.50: opvolger van Murray’s eerste kind

Vorig jaar presenteerde Murray de langverwachte T.50 supercar. Hij liet zich daarbij duidelijk inspireren door de McLaren F1, die volgens hem nog geen waardige opvolger had gekregen. Qua looks is het maar goed dat er een Murray-logo op de neus prijkt, omdat de T.50 best wel eens verward zou kunnen worden voor de McLaren. Ook de Murray T.50 heeft een centrale positie voor de bestuurder, met links en rechts plaats voor een vriend. Op die auto vinden we ook de vleugeldeuren terug en dankzij de ongeblazen, 3,9-liter V12 van Cosworth die 639 pk genereert is het extra genieten geblazen.

Murray besloot er slechts honderd van te maken, maar dat bleek genoeg. De T.50 was binnen no-time uitverkocht , ondanks het zware prijskaartje van 2,6 miljoen euro. De T.50 zou volgens de planning volgend jaar op de weg te zien moeten zijn. Gordon Murray Group/Handout via REUTERS/ORG XMIT: HFS-GDN De toekomst is elektrisch (en lichtgewicht)

[…]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Van supercar naar elektrische busjes: Gordon Murray maakt nieuwe plannen bekend