Het laatste formule 1 nieuws

Veel vraagtekens over F1-salarisplafond: 'Hoe past Marko erin?'

Veel vraagtekens over F1-salarisplafond: ‘Hoe past Marko erin?’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vanaf 2021 is er een budgetplafond van 145 miljoen dollar in de Formule 1 , maar de salarissen vallen nog niet onder dit bedrag. In de toekomst lijkt dat wel te gaan gebeuren, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan. Zak Brown legt uit hoe dat komt.

Volgens de directeur van McLaren zijn alle teambazen van het invoeren van een salarisplafond voor de coureurs. Het Duitse Motorsport-Total.com weet te melden dat het idee is dat renstallen in totaal 30 miljoen dollar mogen uitgeven aan beide rijders. Deze 30 miljoen dollar zou los bovenop het al bestaande plafond van 145 miljoen dollar komen. Budgetplafond en salarisplafond combineren

Brown wil liever dat het budgetplafond en salarisplafond samengevoegd worden. Het totale budget wordt dan 175 miljoen met als grote voordeel dat teams zelf een stuk flexibeler zijn in hoe ze het geld willen uitgeven. Daarbij haalt de Amerikaan als voorbeeld Frank Williams aan in de jaren ’80 en ’90.

“Williams koos altijd voor de aanpak van het uitgeven van het geld aan de wagen zelf in plaats van aan de coureurs. Andere teams gaven er de voorkeur aan het geld uit te geven aan coureurs omdat ze dachten dat ze op die manier een groter verschil konden maken” , aldus Brown, die voorstander is van eenzelfde scenario. Hoe te introduceren?

De verwachting is dat het salarisplafond binnen enkele jaren geïntroduceerd zal worden, maar hoe zit dat dan met iemand als Charles Leclerc ? De Monegask heeft een contract tot en met 2024 bij Ferrari waarin zwart op wit staat hoeveel geld hij elk jaar bijgeschreven krijgt op zijn bankrekening. Op gegeven moment moet er dus een salarisplafond aangekondigd worden om te voorkomen dat teams contracten uitdelen aan coureurs die ze zichzelf helemaal niet kunnen veroorloven. Er zijn op dit vlak dus nog de nodige vraagtekens.

Bovendien ligt het gevaar op de loer dat straks niet dat langer de teams, maar sponsors dan het salaris gaan betalen van de rijders. Datzelfde scenario dreigt nu al te gebeuren bij Lewis Hamilton aangaande zijn contractverlenging bij Mercedes. Wie vallen er nog meer onder het […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Veel vraagtekens over F1-salarisplafond: ‘Hoe past Marko erin?’