Het laatste formule 1 nieuws

Veiligheid vaak minder eenvoudig dan het lijkt

Veiligheid vaak minder eenvoudig dan het lijkt

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De ontwrichting van de samenleving door georganiseerde criminaliteit is erger dan menigeen denkt. Wie in goed vertrouwen zijn bedrijf verkoopt, kan behoorlijk van een koude kermis thuiskomen. Crowd Management en Crowd Control zijn bepaald niet hetzelfde bij evenementenbeveiliging. En Nederland is slecht voorbereid op nieuwe soorten crises.

Deze feiten kwamen 9 september aan de orde, tijdens een bijeenkomst van het Security Advies Platform van Jan van Toorn. Aan de bijeenkomst in Ridderkerk werd deelgenomen door zo’n 90 genodigden, die vanwege de coronamaatregelen verdeeld werden over een ochtend- en middagsessie. Bovendien kon alles in de buitenlucht plaatsvinden vanwege het fraaie septemberweer.

Bedreiging voor de samenleving
Frank van der Linden van de NCTV begon over een inval in een drugspand, waar heroïne werd aangetroffen met een straatwaarde van 400 miljoen euro. Dit om aan te geven welke bedragen er in deze sector omgaan. “Iemand wordt verdrietig van zo’n inval en vervolgens boos. Wie gaat de schade vergoeden?” Drugshandel is een industrie op zichzelf geworden, waarbij Nederland een belangrijke schakel vormt tussen Midden- en Zuid-Amerika en de rest van Europa. De bendes hebben vanwege het vele geld en geweld zodanig veel macht gekregen, dat zij een bedreiging zijn gaan vormen voor de samenleving. “Ze ronselen kinderen. Die kunnen 1000 euro per dag verdienen met eenvoudige klusjes”, aldus Van der Linden. “Zoals het opschrijven van kentekens van bezoekers aan een hoerenbuurt. Die bezoekers worden vervolgens benaderd voor een ‘wederdienst’ in ruil voor discretie.” De expert noemde nog enkele voorbeelden hoe bonafide bedrijven geleidelijk afhankelijk worden gemaakt van criminele activiteiten. “Het kan lang duren voordat zij het doorhebben.”

Criminele bedoelingen
Een heel ander onderwerp werd aangekaart door advocaat Stijn van der Stap van DVAN Advocaten. Hij ging in op de juridische valkuilen bij bedrijfsovernames. Dat lijkt weinig met ‘security’ te maken te hebben, maar kopers en verkopers kunnen criminele bedoelingen hebben met de koop of verkoop van een bedrijf. De jurist krijgt regelmatig contracten onder ogen en kan niet anders concluderen dan dat er vaak veel te makkelijk wordt gedacht over een overname. “Je komt altijd veel zaken tegen die niet goed […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Veiligheid vaak minder eenvoudig dan het lijkt