Het laatste formule 1 nieuws

Vernieuwing als alibi om de oude Haagse machten in stand te houden

Vernieuwing als alibi om de oude Haagse machten in stand te houden

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het verlangen naar openheid en transparantie, naar politiek zonder heimelijkheid of Haagse achterommetjes, is nog even niet getemd. Dinsdag stemde de Kamer op voorstel van Joost Eerdmans (JA21) en Geert Wilders (PVV) voor openbaarmaking van alle gespreksverslagen in de formatie.

Je kon zeggen: een breuk met het verleden. De wil om het vertrouwen in de overheid te herstellen is blijkbaar sterker dan instandhouding van decennia oude gebruiken.

Maar daags erna wist je dit zo zeker niet meer. Vera Bergkamp (D66) werd gekozen tot Kamervoorzitter, en dit ging al voor de stemming gepaard met klachten over een politieke deal.

D66, CDA en VVD zouden binnenskamers een bondje hebben gesloten om voorzitter Khadija Arib (PvdA) te wippen. „Dit stinkt”, zei Wilders.

En hoewel er aanwijzingen waren dat zo’n deal bestond, werd het weersproken binnen de drie partijen, en legden de klagers geen bewijs op tafel. Dit laatste kon ook moeilijk, want de ironie was dat de Kamer, ondanks haar pleidooien voor openheid en transparantie, de eigen voorzitter in een geheime stemming aanwees.

Een procedure waarover – hier keek ik wel even van op – geen Kamerlid een kik gaf.

Maar het ging verder, want ook na de stemming bleven partijen, van PvdA tot en met PVV, klagen over het vermeende bondje. Wilders had het over „zwendel, koehandel, nepparlement”.

En toen dacht je: maar als het voortaan zo werkt, als de nieuwe Kamer een aanwijzing al behandelt als bewijs, dan leidt het streven naar meer openheid vooral tot meer verdachtmakingen. Dan beoogt de nieuwe Kamer geen herstel van vertrouwen, maar de ondermijning daarvan.

Nu is de Haagse werkelijkheid nooit eendimensionaal. Na de nacht van Sigrid Kaag (D66), vorige week donderdag, en de paaszaterdag van Gert-Jan Segers (ChristenUnie), stond continuering van Mark Ruttes premierschap op het spel. Een stoet oud-VVD-politici en enkele CDA-prominenten schoten te hulp, en Herman Tjeenk Willink (79, PvdA) werd ingeroepen als informateur om het vertrouwen te herstellen.Dit laatste vooral via ideeën over een nieuwe bestuurscultuur. Een politiek logische formule.Voor Rutte zou het een rigoureus andere manier van besturen vereisen maar is het ook een kans het vege lijf te redden, onder het klassieke motto voor machtsbehoud: alles […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Vernieuwing als alibi om de oude Haagse machten in stand te houden

‘Ziggo verliest F1 rechten’

‘Ziggo verliest F1 rechten’

Zit je lekker voetbal-onzin te kijken, komt er ineens serieus nieuws voorbij. Zojuist wist Sportmarketeer Chris Woerts bij Voetbal Inside te melden