Het laatste formule 1 nieuws

Verstappen en fans zijn niet de enige winnaars in Zandvoort

Verstappen en fans zijn niet de enige winnaars in Zandvoort

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Max Verstappen viert zijn overwinning in de Grote Prijs van Nederland. Links nummer twee Lewis Hamilton. Normaal zijn het de leden van Formule 1-teams die gefilmd worden door fans terwijl ze aan hun racewagens sleutelen. Maar deze zondag, in de pitstraat van het circuit van Zandvoort, halen de monteurs zélf hun telefoons tevoorschijn. Ze leggen de tienduizenden in het oranje geklede supporters vast die schreeuwen, klappen, springen, rookbommen afsteken en de lof bezingen van de 23-jarige man met een rood-wit-blauwe vlag om zijn schouders die net nationale sportgeschiedenis heeft geschreven.

De eerste Grand Prix van Nederland in 36 jaar zit erop, en de winnaar heet Max Verstappen. Het is zijn zeventiende F1-zege en tevens zijn meest memorabele. Al was het maar omdat dit raceweekend eigenlijk geen andere afloop mocht hebben. De druk op Verstappens schouders was gigantisch.

Investeringen van tientallen miljoenen euro’s, rechtszaken van milieu-organisaties, de coronacrisis: hindernissen waren er in aanloop naar de Dutch Grand Prix volop. De massa’s raceliefhebbers langs de baan – uitzinnige deelnemers aan het eerste grote festival in anderhalf jaar – wilden niets anders dan een klinkende overwinning. En die kregen ze. Verstappen verlaat Zandvoort met de bokaal én de heroverde koppositie in het WK-klassment.

Verstappen en zijn fans zijn niet de enige winnaars van de afgelopen drie dagen racen in de duinen. Duidelijk is dat ook de Formule 1 zelf blij mag zijn dat het Nederlandse circuit terug is op de kalender. Een paar jaar geleden zag het daar nog niet naar uit. Sterker nog: dat er überhaupt ooit nog met F1-wagens geracet zou gaan worden in Zandvoort, was ondenkbaar. De baan was te krap en niet veilig genoeg voor de moderne Formule 1. De pits en andere infrastructuur op het circuit lagen er armoedig bij.

Maar nu Zandvoort dankzij de populariteit en marketingwaarde van Max Verstappen in een flink opgeknapte versie terug is, kan de racebaan op unaniem enthousiasme rekenen bij de coureurs. „Dit circuit is episch”, vat Lewis Hamilton tegenover de pers de communis opinio in het rijdersveld samen na afloop van de eerste kennismaking met Zandvoort op vrijdag. Max Verstappen in zijn Red Bull […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Verstappen en fans zijn niet de enige winnaars in Zandvoort