Het laatste formule 1 nieuws

Verstappen tegen Hamilton: wat bepaalt wie van hen de wereldtitel wint?

Verstappen tegen Hamilton: wat bepaalt wie van hen de wereldtitel wint?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Max Verstappen (links) en Lewis Hamilton op het podium na de Grote Prijs van Mexico. Misschien heeft Lewis Hamilton bij het inpakken van zijn koffer al wat ruimte vrijgelaten voor een bokaal. Hij is dit weekend in elk geval de favoriet bij de Grote Prijs van Saoedi-Arabië – de afgelopen races, waarin de Brit domineerde, was het verschil met Max Verstappen groot. Als hij zo doorgaat, kan zijn achtste wereldtitel hem amper nog ontgaan.

Toch is met twee races te gaan de strijd om het kampioenschap nog allesbehalve beslist. Inmiddels is wel duidelijk dat de rangorde tussen Red Bull Racing en Mercedes dit seizoen elk moment weer kan omdraaien. De ene keer is Verstappen twee tienden van een seconde per ronde sneller, dan weer Hamilton. Waar komen die verschillen vandaan? Een simpel antwoord is er niet, maar uiteindelijk draait het om vier factoren. De auto

Voor het gevecht om de wereldtitel is een goed ontworpen auto uiteraard onmisbaar. Het gaat om de vleugels, de wielophanging, de carrosserie, de speciaal gevormde onderkant van de auto en meer – alleen als al die onderdelen perfect op elkaar zijn afgestemd, ligt de auto goed genoeg op de weg om ook die laatste fractie van een seconde van de rondetijd af te schrapen. In de afgelopen zeven seizoenen van de Mercedes-hegemonie lukte het Red Bull Racing niet de auto op hetzelfde niveau te krijgen.

Dit jaar wel. Red Bull begon het seizoen zelfs met de betere auto. Dat lag grotendeels aan een wijziging in de regels, die bepaalde dat de bodemplaat van de wagen kleiner moest worden. Een belangrijke aanpassing, want de neerwaartse druk die de auto’s in de bochten tegen het asfalt duwt, wordt voor een groot deel opgewekt door de luchtstroom ónder de auto. Mercedes speelde minder goed in op die regelwijziging.

In de eerste seizoenshelft was de Red Bull duidelijk beter. Aan het begin van de zomer won Verstappen zelfs achtereenvolgens de grands prix van Frankrijk, Stiermarken en Oostenrijk. Mercedes had toen wel al een pakket verbeterde onderdelen in de maak. Voor de eerstvolgende race, op Hamiltons thuiscircuit Silverstone, bracht het de update […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Verstappen tegen Hamilton: wat bepaalt wie van hen de wereldtitel wint?