Het laatste formule 1 nieuws

Verstappens sprong voorwaarts drijft op vermogen, grip en Mercedes’ vloerdip

Verstappens sprong voorwaarts drijft op vermogen, grip en Mercedes’ vloerdip

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lewis Hamilton belandde tijdens de training voor de GP van Emilia-Romagna in het gras Na een jarenlange verstikkende dominantie van Mercedes is de pikorde in de Formule 1 veranderd. Max Verstappen schoot dit seizoen uit de startblokken met de snelste auto. Red Bull Racing heeft vleugels gekregen door een nieuwe, sterkere Hondamotor, maar dat is niet alles. De ‘vloer’ van de auto speelt een sleutelrol door een ingreep van autosportfederatie FIA.

“Jarenlang waren we doelwit. Nu zijn we de jagers”, vat Mercedes-coureur Valtteri Bottas de krachtsverhoudingen samen. “Red Bull is veel sterker in snelle bochten. Verder zijn de verschillen marginaal, maar we wisten meteen dat we achterlagen. Voorlopig gaan we geen races domineren. En als we fouten maken, worden die harder afgestraft.”

De terugval van Mercedes komt door een wijziging van de aerodynamische regels. Dat is opmerkelijk omdat er op het eerste oog juist weinig is veranderd. De F1-auto’s zijn dit seizoen grofweg voor twee derde identiek aan vorig jaar. Om de renstallen te behoeden voor financiële ellende schoof de F1-leiding het nieuwe reglement naar 2022.

“Heel verstandig”, zegt Red Bull-teambaas Christian Horner. De Brit is blij met het uitstel omdat de miljoeneninvestering die een nieuwe auto vergt kan worden uitgesmeerd. “Corona heeft onze sport hard geraakt en het is nog niet voorbij. We mogen blij zijn dat we nog bestaan. Alle renstallen hebben moeten snijden in hun personeel.”

Horner is ook een opportunist. Hij sloeg sportief namelijk een slag: zijn crew kon voortborduren op de RB16. Die kwam weliswaar wispelturig uit de startblokken, maar werd in 2020 steeds competitiever. “In het begin misten we grip, maar we hebben keihard gewerkt om dat te verbeteren. Dat is gelukt”, vat Verstappen de inhaalslag samen. “De RB16B is erg goed.”

Bij de seizoensopener in Bahrein was dat glashelder. Lewis Hamilton wist Verstappen nét te verslaan, maar kroop met kunst, vliegwerk en mazzel door het oog van de naald. “Red Bull is ijzersterk. Max heeft het gat gedicht en wij hebben terrein verloren”, analyseert de regerend kampioen. Achilleshiel

Hamilton verheugt zich op een titanenstrijd met Verstappen, maar is ervan overtuigd dat zijn team tegenwind krijgt. “Ik hou […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Verstappens sprong voorwaarts drijft op vermogen, grip en Mercedes’ vloerdip