Het laatste formule 1 nieuws

Video-klassieker: Van Lennep en Marko winnen halve eeuw geleden 24 uur van Le Mans

Video-klassieker: Van Lennep en Marko winnen halve eeuw geleden 24 uur van Le Mans

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vandaag de dag (zondag 13 juni) is het precies vijftig jaar geleden dat er voor het eerst ooit een Nederlandse coureur de eindzege opeiste tijdens de 24 uur van Le Mans. Niemand minder dan Gijs van Lennep, de beste Nederlandse autocoureur van de 20e eeuw, mocht samen met Helmut Marko naar het podium.

Die laatste naam komt je mogelijk ook bekend voor. Dat is natuurlijk de enige echte Marko. De man die niemand minder dan Max Verstappen naar de Formule 1 haalde en die tegenwoordig door elke Red Bull -junior wordt gevreesd.

Van Lennep won de 24 uur van Le Mans in 1971 samen met Marko in een Porsche 917. Samen legden ze in die race een afstand van maar liefst 5.335,313 km af – een afstandsrecord dat pas in 2010 werd verbroken.

Enkele jaren geleden blikte Van Lennep terug op die prachtige prestatie. De overwinning in de iconische Porsche-bolide was niet vanzelfsprekend, want om hem heen zag hij de ene na de andere Porsche uitvallen, zo herinnerde hij zich enige tijd terug in een interview met de autofabrikant.

“Er gingen er een heleboel stuk in die wedstrijd. Doordat de bouten van de fan afbraken, maar ook door kapotte motors en crashes. Bij ons hebben ze, zo hoorde ik veel later, bij elke pitstop elke keer een van de bouten van de fan vernieuwd, waardoor het geen extra tijd kostte.”

Het leek uiteindelijk een stuk makkelijker om de zege te veroveren dan het in werkelijkheid was. “’s Nachts om een uur of vier kwamen we al aan kop te rijden. Als je dan ’s ochtends om een uur of tien denkt ‘nou jongens het gaat wel goed eigenlijk’, dan moet je dus heel geconcentreerd blijven. Niet over gekke dingen denken, want dan gaat het echt verkeerd. Je moet rijden tot de vlag valt, dan is het pas afgelopen.”

In het slot van de wedstrijd speelden remproblemen Van Lennep en zijn Oostenrijkse teamgenoot nog parten. Toen namen ze wat risico, herinnert de 79-jarige oud-coureur zich. “Een monteur van toen vertelde me dit pas enige jaren geleden. Ze hebben tegen ons gezegd dat er problemen waren met […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Video-klassieker: Van Lennep en Marko winnen halve eeuw geleden 24 uur van Le Mans