Het laatste formule 1 nieuws

Vijf vragen over GP Algarve: 'De bochten van Portimão zie je nergens anders'

Vijf vragen over GP Algarve: ‘De bochten van Portimão zie je nergens anders’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De Formule 1 doet met Portimão komend weekend een nieuw circuit aan. Autocoureur Tom Coronel reed in juni nog op de Portugese racebaan en beantwoordt vijf vragen over de Grand Prix van de Algarve.

Het circuit is in 2008 geopend en maar weinig autocoureurs zijn hier ooit geweest. Maar jij deed in juni mee aan de 24 uur van Portimão. Hoe was dat?

“Dat klopt, het was de eerste internationale autorace in Europa na de corona-uitbraak. We werden tweede in onze klasse en het was echt een heerlijk circuit om op te racen.”

“Portimão heeft heel veel bochten met hoogteverschil, waarbij de knik echt in de bocht ligt. Dat zie je nergens anders. Ook bijzonder is dat het lange rechte stuk op glooiend terrein ligt. Eerst gaat het naar beneden, dan loopt het een stukje omhoog, bij de pitboxen is het vlak en naar de eerste bocht toe loopt het weer naar beneden. Ik ken echt geen ander circuit dat ook zo’n recht stuk heeft.”

Plattegrond van het Algarve International Circuit. (Beeld: F1)

Kun je de lezers eens meenemen in een ronde over het circuit?

“De eerste bocht loopt zoals ik al vertelde hard omlaag, waarna je de tweede bocht volgas kunt nemen. De hairpin in bocht 3 is de langzaamste van het circuit. Bocht 4 is spannend, want je ziet de exit niet. Dan kom je weer bij een hairpin, waar de weg echt flink naar beneden loopt. Het is verleidelijk om laat te remmen, maar je kunt je heel makkelijk vergalopperen hier.”

“Bocht 6 is weer volgas en nummer 7 is een kleine kombocht. Bij 8 loopt de weg omhoog, waardoor je ook hier de exit niet kunt zien. Daarna loopt de weg naar beneden en neem je 9 volgas.”

“Het vetste deel van het circuit is bocht 10 en 11. De weg loopt hier echt steil omhoog, dus je ziet gewoon niet wanneer je moet insturen. Tijdens de 24 uursrace heb ik deze combinatie honderd keer genomen, waarvan negentig keer op een andere manier. Doordat je de bocht gewoon niet ziet, kun je hem simpelweg niet steeds goed […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Vijf vragen over GP Algarve: ‘De bochten van Portimão zie je nergens anders’