Het laatste formule 1 nieuws

‘Vijfhonderd keer Carré, dat had me vast niet gelukkiger gemaakt’

‘Vijfhonderd keer Carré, dat had me vast niet gelukkiger gemaakt’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Jochem Myjer Beeld Frank Ruiter De Biesbosch of de Wadden?

‘De Wadden! Toen ik klein was, gingen we er al elke vakantie naartoe. Naar Texel, voornamelijk. Ik heb er al jaren een huisje. De geur van het duinzand, de ziltigheid, de vogels; Texel is mijn thuis.

‘De Wadden, de Biesbosch en andere natuurgebieden zijn te zien in Jochem in de wolken , mijn nieuwe tv-programma. Het is voor het eerst dat ik televisie maak. Eigenlijk hou ik niet van tv, omdat ik het een vluchtig medium vind. Alleen: ik mocht met een luchtballon vliegen. Dat was kicken. Omdat je met de wind meevaart, is het zo stil in een ballon dat je op 300 meter hoogte een hond kunt horen blaffen!

‘Maar ik doe dit vooral omdat het niet zo goed gaat met de natuur. Dat gaat me aan het hart, want ik ben al sinds mijn jeugd verliefd op wandelen in de natuur en vogels kijken , en heb drie jaar biologie gestudeerd .’ Uitgesproken of neutraal?

‘Ik denk dat ik tot kort geleden ‘neutraal’ zou hebben geantwoord. Omdat ik komiek ben, geen cabaretier. Ik sta op het podium om mensen te vermaken en ontroeren, als de clown in het circus. En ik wil dat iederéén een leuke avond kan hebben: of je nu jong, oud, SP- of PVV-stemmer bent.

‘Maar nu ik iets ouder word, krijg ik het gevoel dat ik iets zinvols wil doen. Zoals deze vierdelige serie. Daarin doe ik niet aan vingerwijzen, dat is niet mijn manier van engagement. Ik laat zien hoe mooi de natuur is, spreek mijn zorgen uit en vertel vooral wat wél goed gaat. Dat steeds meer boeren kruidige grassen gebruiken, bijvoorbeeld, waardoor koeien én vogels gedijen.

‘Wist je dat tachtig procent van alle grutto’s — mijn lievelingsvogel — in Nederland broedt? Dat geldt voor meer soorten. Of ze gebruiken ons als tussenstop, naar het zuiden. We zijn wereldwijd ontzettend belangrijk voor vogels. Hoe meer mensen zoiets weten, hoe zuiniger ze op de natuur worden. Daar ben ik van overtuigd.’ Zwarte Piet of roetveegpiet?

‘Dat is geen discussie meer, toch? Laat […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina ‘Vijfhonderd keer Carré, dat had me vast niet gelukkiger gemaakt’