Het laatste formule 1 nieuws

Voormalig Formule 1-coureur Gijs van Lennep: ‘Raceherrie? Een heleboel mensen willen dat graag horen!’

Voormalig Formule 1-coureur Gijs van Lennep: ‘Raceherrie? Een heleboel mensen willen dat graag horen!’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Gijs van Lennep op Zandvoort Interview

Autosport Gijs van Lennep (79) is ‘de beste Nederlandse coureur van de 20ste eeuw’. Dit weekeinde is hij een jubilerende vip op Zandvoort, waar bijna alles draait om Max Verstappen, Nederlands beste coureur van de 21ste eeuw.

„Pas als het fout gaat, heb je in de gaten hoe hard je rijdt.” Dik over de 300 kilometer per uur ging Gijs van Lennep op het lange rechte stuk in Le Mans, toen een voorband van zijn Porsche 917 klapte. „Je schrikt even maar ik ben gewoon rechtuit blijven rijden. Gas los en het stuur goed vastgehouden. Het duurde een eeuwigheid voordat ik van 320 naar 160 was afgezakt, en dan ben je nóg maar op de helft. Je kijkt naar de vangrails en die komt dan nog met een rotgang voorbij. Jonge jonge, wat duurde dat lang. Ik heb een beetje bijgeremd, maar niet te hard want ik had toch eindeloos de tijd op dat rechte stuk, en de auto aan de kant gezet. En zo vielen we uit.”

Het overkwam Van Lennep bij zijn debuut in de 24 Uur van Le Mans, in 1970, in de race waarin de opnamen begonnen van Steve McQueens filmklassieker Le Mans . Vlak voordat hij uitviel, was Van Lenneps teamgenoot David Piper in de regen gecrasht. „De boel was gerepareerd, met onder andere een nieuwe ophanging” en daarna nam Van Lennep de auto over, „met een stuur dat scheef stond – toen voelde ik al nattigheid”. Later dat jaar crashte Piper tijdens de opnamen van Le Mans opnieuw. Daarbij verloor hij een onderbeen. Maar dat weerhield de nu 90-jarige Brit er niet van zijn racecarrière te vervolgen – met een prothese.

In zijn carrière vestigde Van Lennep menig ronderecord, zoals op de uitdagende en levensgevaarlijke oude 25 kilometer lange Nürburgring in de Duitse Eifel, maar hij is naar eigen zeggen nooit verslaafd geweest aan snelheid. „Snelheid is niet zo interessant. Je went eraan.” Op de snelweg beleeft hij er vooral plezier aan om de ideale lijn te rijden. „Beter voor het milieu; je verbruikt minder benzine en doordat er […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Voormalig Formule 1-coureur Gijs van Lennep: ‘Raceherrie? Een heleboel mensen willen dat graag horen!’