Het laatste formule 1 nieuws

Voormalig race-engineer Grosjean analyseert: “Dit is waar hij de mist in gaat”

Voormalig race-engineer Grosjean analyseert: “Dit is waar hij de mist in gaat”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ondanks dat Romain Grosjean in de Formule 1 nooit de middelste tree van het podium heeft mogen beklimmen heeft de Fransman het in totaal tien seizoenen weten uit de houden in de koningklasse. Een van Grosjean’s oud-engineers geeft nu een inkijkje in de methodiek die schuilgaat achter de Franse racer.

Ayao Komatsu heeft als engineer met Grosjean samengewerkt bij Haas, en geeft een overzichtelijk beeld van de kwaliteiten en tekortkomingen van de coureur. Komatsu begint, geciteerd door Speedweek.com : “Weinig mensen hebben zo lang in de Formule 1 gereden als Romain en met alle problemen die hij gehad heeft had hij ook vijf jaar geleden al gestopt kunnen zijn. Maar omdat hij zo’n snelheid en zoveel potentieel heeft hij het zo lang kunnen uithouden. … Het is jammer dat iemand met zo’n natuurlijk talent – en niet veel coureurs hebben zo’n natuurlijke snelheid – geen betere resultaten kan behalen.” Snel, maar niet consistent

Komatsu belicht de manieren waarop de persoonlijkheid van Grosjean soms zijn racen in de weg heeft gezeten. Zijn constante zoektocht naar meer snelheid heeft hem soms blind gemaakt voor de andere variabelen in een Formule 1-race, en hem zodoende juist snelheid gekost. Komatsu legt uit: “ Omdat Romain altijd rap de snelheid vindt en daar niet meerdere rondes voor nodig heeft, probeert hij altijd nog een extra tiende of halve seconde te vinden, maar dan gaat hij vaak te ver. Dan wordt hij niet sneller.”

“Als hij wat meer bewegingsruimte zou hebben, een meer stapsgewijze aanpak had genomen en betere consistentie had laten zien had hij veel meer punten gescoord” , concludeert Komatsu.

Lees het hele artikel op de volgende pagina Voormalig race-engineer Grosjean analyseert: “Dit is waar hij de mist in gaat”