Het laatste formule 1 nieuws

Voormalig veldrijdster Van Paassen coacht KNAF-talent: “Het gaat om de mindset”

Voormalig veldrijdster Van Paassen coacht KNAF-talent: “Het gaat om de mindset”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Anderhalf jaar geleden nam de KNAF voormalig veldrijdster Sanne van Paassen in de arm om het Nederlandse autosporttalent te coachen. Op het eerste gezicht misschien een aparte keuze, maar alle betrokkenen zijn razend enthousiast over de samenwerking.

In 2019 stapte voormalig Formule 1-coureur Giedo van der Garde op als bondscoach bij de KNAF. Een verschil in visie leidde er toe dat na anderhalf jaar ieder weer zijn eigen weg ging. De Nederlandse autosportfederatie ging op zoek naar een opvolger en kwam uit bij Sanne van Paassen, die voor het Centrum Topsport en Onderwijs werkzaam was en als lifestyle coach al actief was voor de KNAF.

“Toen die rol van talentcoach beschikbaar kwam, vroeg Maarten van Wesenbeeck, de general manager bij de KNAF, me of het niets voor mij was”, laat Van Paassen in een interview met Motorsport.com weten. “Dat had vooral te maken met dat ik ervaring heb met topsport. Natuurlijk is veldrijden iets heel anders dan autoracen, maar er zijn ook overeenkomsten. In het veldrijden heb je ook te maken met verschillende soorten wegdek en dat je materiaal in orde moet zijn. Er zijn wel degelijk raakvlakken.”

Op de eerste plaats is de mentaliteit die nodig is om in beide sporten – of eigenlijk in elke sport – de absolute top te bereiken, dezelfde. “Het gaat om je mindset”, aldus Van Paassen. “Het gaat erom dat je in een bepaalde state of mind komt. Ik heb het daarbij vaak over peak performance. We streven vaak naar high performance maar vergeten vaak rust te pakken. Peak performance houdt in dat je heel bewust je eigen randvoorwaarden creëert om je piekmoment te realiseren. Vergelijk het met het beklimmen van een berg. Nadat je de top hebt gehaald – een race hebt gereden – is het belangrijk om van de afdaling te genieten, even te ontspannen. Het gaat om het vinden van de juiste arbeid-rust verhouding. Wanneer trap je mentaal op het gaspedaal en wanneer op de rem?” Mentale en commerciële skills

Van Paassen helpt het Nederlandse autosporttalent dus mentaal sterker voor de dag te komen. “Dat mentale aspect is heel belangrijk”, stelt Van […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Voormalig veldrijdster Van Paassen coacht KNAF-talent: “Het gaat om de mindset”