Het laatste formule 1 nieuws

Waar ‘nieuws ten nadele van de staat’ terrorisme is

Waar ‘nieuws ten nadele van de staat’ terrorisme is

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Carolien Roelants keek naar de Formule 1-race in Istanbul, en bedacht dat het intussen met de mensenrechten in Turkije van kwaad naar erger gaat. Mensenrechtenorganisaties zijn in het geweer gekomen tegen het besluit van de Formule 1 om ergens in 2021 in Saoedi-Arabië te gaan racen, zoals u vorige week al in NRC hebt kunnen lezen. De Formule 1 bezit sinds enkele jaren een mensenrechtenparagraaf die haar verplicht „internationaal erkende mensenrechten te respecteren” en nog zowat. Nu kun je natuurlijk als F1 geen repressieve regimes omturnen, maar misschien zou het inderdaad beter zijn sommige landen te mijden. En dan denk ik zeker aan Saoedi-Arabië. Want dat koopt het recht om zo’n autorace te mogen organiseren, of een damesgolftournooi of de G20, ja die ook, puur om mooi weer te spelen.

Maar ik denk dan óók aan Turkije, waar dit weekeinde de bolides over het circuit van Istanbul raceten. En geen mensenrechtenorganisatie die zich daarover druk heeft gemaakt, althans, ik kon ze niet vinden. Dat gaf mij wel een aardig haakje om het weer eens over mensenrechten onder president Erdogan te hebben die van kwaad naar erger gaan. Ja, ik weet het, wéér mensenrechten na die van vorige week in Iran. U moet maar even doorbijten.

Het algemene beeld: er zijn nu zo’n vijftigduizend politieke gevangenen, en dat zijn bijna allemaal terroristen. In Turkije is zo’n beetje iedereen een terrorist die niet op de lijn van Erdogan zit – want zo iemand is een couppleger in dienst van opperterrorist Fethullah Gülen, en voorzover Koerd een Koerdische separatistische geweldpleger in dienst van de PKK. Het zijn advocaten, journalisten, docenten, burgemeesters, politici, militairen, ambtenaren, vrijwel elke beroepsgroep is vertegenwoordigd. Vrijwel niemand van hen heeft feitelijk geweld gepleegd of daarmee gedreigd.

Twee voorbeelden uit totaal verschillende sectoren. Eerst een zaak die weinig aandacht heeft gekregen, die van vier Koerdische journalisten. Ze werden vorige maand in Van, in het zuidoosten van het land, gearresteerd nadat ze hadden bericht over twee Koerdische dorpelingen die door het leger waren opgepakt, gefolterd en vervolgens uit een legerhelikopter waren gegooid. Een overleefde het, een stierf in het ziekenhuis. De gouverneur van […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Waar ‘nieuws ten nadele van de staat’ terrorisme is