Het laatste formule 1 nieuws

Waarom alle ogen in Istanboel weer op Lewis Hamilton zijn gericht

Waarom alle ogen in Istanboel weer op Lewis Hamilton zijn gericht

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Door Arjan Schouten

Cijfers en feiten
Istanbul Park, geen onbekend terrein voor Formule 1. Maar het is wel even geleden dat de koningsklasse er reed. Van 2005 tot en met 2011 was Turkije present op de kalender, maar een akkoord voor een nieuwe deal bleef daarna uit. En dat mag toch opmerkelijk worden genoemd, want alom was iedereen vrij positief over de door Hermann Tilke ontworpen Istanbul Otodrom.

Met een lengte van 5,3 kilometer tegen de klok in, licht hoogteverschil en veertien bochten leverde het in de zeven races genoeg spektakel op. Op elkaar klappende Red Bulls, liefst drie zeges voor Felipe Massa en het officiële debuut van Sebastian Vettel, die namens BMW Sauber in 2006 voor het eerst een vrije training reed in Turkije. Van de huidige grid wonnen Vettel, Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen er al eens. In de hoogtijdagen genoten 125.000 Turken jaarlijks van de actie op het circuit. Als gelegenheidsdecor in dit wonderlijke corona-jaar blijven de tribunes van Istanbul Park dit weekend helaas leeg. Lewis Hamilton won de Turkse GP in 2010. © EPA Thuis voor de buis is het vooral uitkijken naar bocht 8, ook wel ‘Diabolica’ genoemd. Een eeuwige doordraaier naar links, bestaande uit vier opeenvolgende knikken. ,,Een geweldige bocht en in mijn tijd heel lastig om vol gas te nemen’’, aldus Turkije-specialist Massa, onlangs in de F1-podcast. ,,Nu denk ik dat ze er allemaal vol doorheen kunnen met de grip die de auto’s van nu hebben. Maar dan nog heb je te maken met enorme g-krachten.’’ Max Verstappen reed nog nooit op Istanbul Park. © BSR Agency Hoe presteerde Max Verstappen er?
Nog niet, dus. Istanbul Park is een totaal nieuw circuit voor de Limburger, zoals voor velen op de huidige grid. Maar zijn verwachtingen zijn groots. ,,Die nieuwe circuits maken dit seizoen nog spannender. Dit is weer een plek waar ik nooit eerder ben geweest. En zelfs de coureurs die er al wel eens zijn geweest, zal het weinig voordeel opleveren omdat het zo lang geleden is’’, aldus Verstappen, in een voorbeschouwing op de website van zijn werkgever.

,,Ik heb […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Waarom alle ogen in Istanboel weer op Lewis Hamilton zijn gericht