Het laatste formule 1 nieuws

Waarom Honda een verkeerde beslissing heeft genomen door te stoppen met Formule 1

Waarom Honda een verkeerde beslissing heeft genomen door te stoppen met Formule 1

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het nieuws sloeg bij velen in als een bom: in oktober van afgelopen jaar maakte Honda bekend na 2021 te stoppen met de Formule 1 . Het gevolg? Red Bull en AlphaTauri moeten op zoek naar een nieuwe motorleverancier en zijn wellicht overgeleverd aan de grillen van Renault of nemen de Honda over in eigen beheer. De Japanners en Red Bull verlengden in 2019 juist nog het contract met een extra jaar en lieten de deur open voor een verdere samenwerking in de jaren erna.

De beslissing om het voor gezien te houden is volgens Honda-CEO Takahiro Hachigo niet van sportieve aard. Hij zei hier destijds in een online persconferentie het volgende over: “Dit is niet het gevolg van de coronapandemie, maar van ons langetermijndoel om koolstofvrij te zijn.” Om het wat extra kracht mee te geven, noemde de president het een ‘eens-in-een-honderd-jaar periode van grote transformatie’. Kosten

Die carbon neutraliteit lijkt een drogreden. Ga maar na: de Formule 1 heeft exact hetzelfde doel en wil dat zelfs in 2030 bereiken, twintig jaar eerder dan de Japanners. En daarbij gaat het wél door in de IndyCar, zo maakte het vorig jaar bekend. Dat zou wel kunnen omdat Honda Performance Development, dat het project runt, een losstaand onderdeel van Honda is.

De kans is groot dat Formule 1 simpelweg te duur werd voor de autofabrikant. Honda investeerde sinds de terugkeer in de Formule 1 in 2015 een gigantisch bedrag in de ontwikkeling van een hybride motor. De achterstand die ze bij hun rentree hadden, hebben ze proberen in te lopen door er geld tegenaan te smijten. Daar hebben ze weinig van terug gezien. Wel zegt het veel uit het verblijf in de Formule te hebben gehaald op het vlak van kennis, technologie en ervaring.

Ondanks dat de eerzuchtige Japanners niet willen toegeven dat de coronacrisis er ook bij hun heeft ingehakt, is het wel degelijk een factor geweest om uit de peperdure Formule 1 te stappen. De cijfers van voor corona: de autoverkoop daalde met tien procent en de winst met het dubbele. Dat zal met corona niet beter zijn.

Artikel loopt door […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Waarom Honda een verkeerde beslissing heeft genomen door te stoppen met Formule 1