Het laatste formule 1 nieuws

Waarom Max Verstappen niets met Formule 1-data heeft

Waarom Max Verstappen niets met Formule 1-data heeft

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vandaag de dag produceren Formule 1-auto’s terabytes aan data per raceweekend. Zeer nauwkeurig kunnen de verschillende Formule 1-teams van elkaar zien welke coureur er bijvoorbeeld op welk moment remt voor een bepaalde bocht, maar ook hoe hard de coureur remt en hoe vroeg hij weer op het gas gaat. Het is slechts een van de talloze voorbeelden van hoe Formule 1-teams data kunnen gebruiken.

Ook bij de afstelling van een Formule 1-bolide voor een raceweekend kunnen de engineers en coureurs eigenlijk niet meer zonder data. Het effect van verschillende onderdelen kan nauwkeurig worden gemeten en ook als het aankomt op de motor kunnen de software en de verzamelde data vaak de doorslag geven. Max Verstappen zelf heeft echter vrijwel niets met data, zo vertelt hij in een interview met sponsor CarNext .

“Als Red Bull een nieuwe voorvleugel op mijn auto zet, dan hoef ik niet naar de data te kijken om iets te bevestigen. Ik ga de baan op en zegt hoe het voelt. Meer of minder onder- of overstuur, meer grip, of wat dan ook. De data is voor hen om naar te kijken, om te bevestigen wat ik zeg. Ik hoef daar mijn laptop niet voor te openen, dat zou verkeerd zijn.”

Die manier van oefenen heeft hij meegenomen vanuit het karting. Samen met zijn persoonlijke engineer, beter bekend als vader Jos Verstappen , ging hij erop uit om zijn kart beter te maken. Dat deden ze op een bijzondere manier, vertelt Max.

“Op die manier oefende ik al in de karts. Daar had je natuurlijk geen vleugels, maar je kan wel verschillende dingen simuleren. Soms stuurde mijn vader me de baan op en had hij iets veranderd, maar dan vertelde hij me niet wat. Dan moest ik voelen hoe de kart reageerde. Zo krijg je denk ik een goed begrip van nieuwe onderdelen die op je kart of wagen komen, maar mijn vader drukte mij ook op het hart dat ik niets moest zeggen als ik niets anders merkte. Ik mocht daar niet over liegen.”

Artikel gaat verder onder de afbeelding . Vader Jos zelf vindt dat data vandaag […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Waarom Max Verstappen niets met Formule 1-data heeft