Het laatste formule 1 nieuws

Waarom tikt de tijd in F1 door bij een rode vlag in de vrije training?

Waarom tikt de tijd in F1 door bij een rode vlag in de vrije training?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Een gestrande bolide, een crash, te veel regen. Tijdens de vrije trainingen wordt er in de Formule 1 regelmatig met rode vlaggen gezwaaid. Daar waar er tijdens een race in sommige gevallen gewoon voor een (virtuele) safety car wordt gekozen, kiest de wedstrijdleider er in de trainingen veel sneller voor om met de rode vlag te zwaaien.

Als dat gebeurt, dan tikt de tijd op de achtergrond gewoon door. Staan er nog een handvol minuten op de klok en wordt er om een bepaalde reden met de rode vlag gezwaaid? Dan is de kans zeer groot dat de training niet meer op gang wordt gebracht.

Ook hebben we het al regelmatig gezien dat er vanwege regenval niet op het geplande tijdstip begonnen kan worden aan een training. In plaats van deze oefensessie uit te stellen, begint de tijd nagenoeg altijd gewoon te lopen. Desnoods een uur lang zonder dat er een meter wordt gereden. Waarom eigenlijk? Er zijn meerdere zaken die meespelen. Het schema

Tijdens een Formule 1-weekend wordt er door meer raceklassen dan alleen de koningsklasse geracet op het circuit. Soms strijkt ook het Formule 2- of Formule 3-circus neer, of wordt er geracet in de W Series, Porsche Supercup of lokale raceklassen. Deze hebben ook allemaal hun tijd nodig.

De meeste races van deze ‘supportklassen’ worden op vrijdag en zaterdag verreden, waardoor deze in de soep lopen als de Formule 1-trainingen uitlopen. Tegelijkertijd zijn er vaak tussen de Formule 1-sessies en andere sessies door activiteiten op het circuit, bijvoorbeeld een gridwalk voor VIPs die bij de teams op bezoek zijn en daar veel geld voor betalen.

Als er in de Formule 1 wordt gekwalificeerd of geracet, dan wordt de tijd wel stopgezet bij een rode vlag (tenzij er niet meer genoeg tijd over is om een snelle ronde neer te zetten of het einde van de race dichtbij is) en kan het wel zijn dat een andere raceklasse in extreme gevallen een race in het water ziet vallen.

Maar tijdens de trainingen gebeurt dat dus niet. Er zijn in totaal natuurlijk drie Formule 1-trainingen (in een normaal raceweekend), waardoor het niet het […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Waarom tikt de tijd in F1 door bij een rode vlag in de vrije training?