Het laatste formule 1 nieuws

Wedstrijdleider Michael Masi bepaalt hoe ver Verstappen en Hamilton kunnen gaan: ‘Ik luister altijd naar de coureurs’

Wedstrijdleider Michael Masi bepaalt hoe ver Verstappen en Hamilton kunnen gaan: ‘Ik luister altijd naar de coureurs’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Wedstrijdleider Michael Masi bepaalt hoe ver kemphanen Max Verstappen en Lewis Hamilton mogen gaan in hun felle gevecht op de wereldtitel. Dat wordt de resterende zeven races extra belangrijk. De kemphanen Max Verstappen en Lewis Hamilton. In hun jacht op de wereldtitel kwam het al twee keer tot brokken. Gelukkig hoeft Michael Masi zelden op verjaardagen uit te leggen wat hij precies voor werk doet. ‘Want het is niet de makkelijkste baan om te omschrijven’, zegt de wedstrijdleider van de Formule 1. Hij is naar eigen zeggen ‘een beetje voetbalscheidsrechter, politieagent, waarnemer, adviseur en soms schoolmeester’.

De 43-jarige Australiër is op circuits voor ontelbaar veel zaken eindverantwoordelijk. Van de veiligheid op en naast de baan en de handhaving van de spelregels tot het doven van de lichten bij de start. Boven alles speelt hij een sleutelrol in de titelstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. In de millimeters die de coureurs elkaar gunnen op het asfalt, bepaalt Masi waar de grens ligt.

Als er iets tussen tussen de twee gebeurt, beslist hij of de stewards er een oordeel over moeten vellen. Hij deed dat al twee keer dit seizoen, na de clashes in Silverstone (straf voor Hamilton) en Monza (straf voor Verstappen).

Die voorgeschiedenis zit geen moment in zijn hoofd, mochten de twee zondag in Turkije weer botsen. En ook niet als het kampioenschap er door beslist kan worden. In zijn rol is het essentieel in het oog van de storm zo onverstoorbaar mogelijk blijven. Wedstrijdleider Michael Masi tijdens de GP van Hongarije. Beeld Getty Images Tijd om te leren, kreeg Masi amper. Ruim tweeënhalf jaar geleden kwam hij door een drama op zijn plek. Drie dagen voor de start van het seizoen in Australië overleed zijn voorganger Charlie Whiting in een hotelkamer in Melbourne aan een longembolie.

Opeens moest de Formule 1 verder zonder zijn Britse baken van rust. De gelouterde Whiting, die sinds 1997 wedstrijdleider was, werd door vriend en vijand gerespecteerd. Masi had net tien races als adjudant meegekeken over de schouder van Whiting, toen hij werd gevraagd zijn mentor in allerijl te vervangen. Om te zeggen dat u in […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Wedstrijdleider Michael Masi bepaalt hoe ver Verstappen en Hamilton kunnen gaan: ‘Ik luister altijd naar de coureurs’