Het laatste formule 1 nieuws

Zandvoort & ik: Hoe Fittipaldi jaloers toekeek na Hailwoods wilde stapavond

Zandvoort & ik: Hoe Fittipaldi jaloers toekeek na Hailwoods wilde stapavond

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

In de rubriek ‘Zandvoort & ik’ vertellen prominente (ex-)coureurs en Formule 1-persoonlijkheden in de aanloop naar de Dutch Grand Prix over hun herinneringen aan het duinencircuit. Dit keer: Emerson Fittipaldi, die jaloers toekeek hoe rivaal Mike Hailwood zaterdagnacht in Amsterdam ging stappen, en zondag alsnog in topvorm was.

“Ik bewaar hele goede herinneringen aan Zandvoort, had er een prachtige tijd”, vertelt Fittipaldi, de wereldkampioen van 1972 en 1974, in de Zandvoort-special van FORMULE 1 Magazine. “Ik reed in Zandvoort mijn eerste internationale race buiten Brazilië, in de Formule Ford. Ik ging naar Nederland voor het Europees kampioenschap, was nog nooit buiten Brazilië geweest. Zandvoort was de eerste baan waarop ik reed en ik vond het geweldig.”

Lees ook: Nu uit: de Dutch GP Box en Special van FORMULE 1 Magazine

“Er waren ongeveer zeventig jonge coureurs, bijna allemaal uit Europa, en ik kwalificeerde me als tweede”, memoreert ‘Emmo’. “Ik was zó blij met die plek. Ik had een goede start en de eerste ronde verliep uitstekend. Toen ik weer op het rechte stuk kwam, keek in de spiegels en had ik honderd meter voorsprong op de rest. Ik dacht: ‘wow, ik heb een grote kans om mijn eerste race in Europa te winnen’. Maar toen ik de Tarzanbocht in ging plofte mijn motor: dat was mijn eerste kennismaking met Zandvoort. Ik heb er nooit gewonnen, maar had er in 1973 wel een grote crash.” ’s Avonds een man, ’s ochtends een man

“Wat trouwens een leuk verhaal is”, lacht Fittipaldi, “in 1974 liep ik om acht uur ’s ochtends het hotel naast het circuit uit. Denny Hulme en Mike Hailwood waren mijn teamgenoten. Bij de ingang wandelde Mike net het hotel binnen. Hij had rode ogen, droeg een T-shirt met jeans. Ik vroeg: ‘Mike, waar kom jij in hemelsnaam vandaan?’ Hij antwoordde: ‘Uit Amsterdam, ik heb een geweldige nacht gehad.’”

“Een paar uur later stond hij vlak achter me op de grid en tijdens de race zat Mike na een half uur nog steeds op mijn staart, en na een uur nog steeds. Ik dacht: ‘dit is niet eerlijk, ik […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Zandvoort & ik: Hoe Fittipaldi jaloers toekeek na Hailwoods wilde stapavond