Het laatste formule 1 nieuws

Zijn er nog wel genoeg beveiligers voor de festivals?

Zijn er nog wel genoeg beveiligers voor de festivals?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Festivals, carnaval, kampioenschappen van PSV – zeventien jaar lang was Jorn van Osch (42) er altijd bij. Niet als feestvierder, maar als beveiliger, voor hem een soort hobby naast zijn reguliere baan als vrachtwagenchauffeur.

Tot vanwege het coronavirus vorig jaar alle grote evenementen stil kwamen te liggen. „Ik dacht: dit werk wil ik niet missen”, zegt Van Osch.„Maar ik heb een stukje rust gevonden. Ik lig op tijd in bed, ga zondagochtend lekker met de hond lopen.” Na corona zal hij af en toe nog wel een leuk feestje meepakken, maar elk weekend werken, zoals vroeger? Dat gaat hij niet meer doen.

Zoals Van Osch zijn er meer. Doordat er tijdens de coronacrisis niets te doen is, heeft de evenementenbeveiliging met een uitstroom van personeel te maken gekregen. Het gevolg, zeggen directeuren van meerdere grote beveiligingsbedrijven tegen NRC , is dat er tekorten ontstaan die problemen kunnen opleveren als later dit jaar de coronamaatregelen worden opgeheven en Nederlanders weer massaal willen feesten.

„Als organisatoren en gemeenten zeggen: joepie, we gaan vanaf september zeven grootschalige evenementen in een weekend organiseren – dat kan niet”, zegt Ard van der Steur, de voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche en voormalig VVD-minister van Veiligheid en Justitie. Bij zo’n grote concentratie van evenementen is een scenario waarin sommige wegens een gebrek aan beveiligers niet door kunnen gaan, volgens hem „zeer reëel”. Hotspot

Nederland snakt na een jaar in de coronapauzestand naar vermaak. Wanneer de festivalweides weer open mogen, is nog de vraag, maar duidelijk is wel dat zodra het kan een golf van festivals en evenementen losbreekt.

Vooral september wordt een hotspot, schreef NRC vorige maand al. Een greep uit de tientallen (uitgestelde) evenementen op de kalender in die maand: Paaspop, Awakenings, de Zwarte Cross, de Formule 1 in Zandvoort, de Wereldhavendagen, de Dam tot Damloop. Organisatoren en toeleveranciers zeiden tegen NRC te vrezen voor tekorten, bijvoorbeeld van podiummaterialen, techniek, horeca – en dus ook van beveiligers.

Die laatste groep kon de laatste jaren de grote groei van het aantal evenementen amper bijhouden. Normaliter telt Nederland volgens de Veiligheidsbranche zo’n 8.500 horeca- en evenementenbeveiligers. Velen doen het werk als […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Zijn er nog wel genoeg beveiligers voor de festivals?