Het laatste formule 1 nieuws

Zoveel kost het om Formule 1-coureur te worden

Zoveel kost het om Formule 1-coureur te worden

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

In Nederland dromen kinderen ervan om de nieuwe Max Verstappen te worden en in Groot-Brittannië hopen de kinderen net als Lewis Hamilton een zevenvoudig wereldkampioen te worden. De weg richting de Formule 1 is echter extreem duur en daarom zal het ook niet voor iedereen mogelijk zijn om de droom van Formule 1-coureur na te jagen.

Mercedes -teambaas Toto Wolff liet tijdens een interview met Forbes weten wat het kost om uiteindelijk in de Formule 1 terecht te kunnen komen. De bedragen die de Oostenrijker noemde zijn gebaseerd op een racecarrière van een coureur die het ideale traject aflegt.

De eerste stap richting een Formule 1-carrière wordt gezet in de karts. Om in die tak van sport op het hoogste niveau uit te komen en langzamerhand door te groeien naar de formulewagens, ben je volgens Wolff al gauw een miljoen euro verder. De eerst volgende stap na de kartperiode is normaal gesproken de Formule 4 of het Formule Renault-kampioenschap. Daar ben je al gauw een 350.000 euro per seizoen aan kwijt.

Vervolgens is het niet ondenkbaar om de overstap te maken naar de Formule 3. In die klasse ben je meestal twee jaar aan het racen en bedragen de kosten op jaarbasis 650.000 euro. Daarna moet de overstap worden gemaakt naar het Formule 2-kampioenschap dat in 2020 nog werd gewonnen door Mick Schumacher. De Duitser is net als veel andere coureurs in het kampioenschap twee jaar actief geweest in die klasse. In die twee jaar ben je minimaal 3 miljoen euro kwijt, maar kunnen de kosten zelfs oplopen tot 4 miljoen euro verspreid over twee seizoenen.

Het grootste probleem is dat volgens Wolff de door hem genoemde bedragen ook niet omlaag kunnen worden gebracht. “De autosport is nu eenmaal keiharde business geworden, dus je hebt daadwerkelijk een rijke papa of sugar daddy nodig.”

Lees het hele artikel op de volgende pagina Zoveel kost het om Formule 1-coureur te worden