Het laatste formule 1 nieuws

Zwijgen over misstanden rond sport is niet te verdedigen

Zwijgen over misstanden rond sport is niet te verdedigen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

In de voorbereidingen op het WK voetbal van 2022 in Qatar zijn de afgelopen jaren bijna zevenduizend arbeidsmigranten uit Zuid-Azië omgekomen, onder meer bij de bouw van stadions. Dat duizelingwekkende aantal becijferde de Britse krant The Guardian deze week. Uit verklaringen van werknemers, vastgelegd in onderzoeken van mensenrechtenorganisaties, stijgt een beeld op van mensonterende leef- en werkomstandigheden. Dit is het dagelijkse commentaar van NRC. Het bevat meningen, interpretaties en keuzes. Ze worden geschreven door een groep redacteuren , geselecteerd door de hoofdredacteur. In de commentaren laat NRC zien waar het voor staat . Commentaren bieden de lezer een handvat, een invalshoek, het is ‘eerste hulp’ bij het nieuws van de dag. Dergelijke rapportages werpen telkens weer de vraag op of de sportwereld zich wel moet lenen om een WK te spelen tegen een decor van onmenselijkheid. Dezelfde vraag kan worden gesteld bij de Olympische Winterspelen die enkele maanden eerder, in februari 2022, op het programma staan in Beijing. Ook China schendt al decennialang de mensenrechten. Bij de vorige Spelen in Beijing, in de zomer van 2008, richtte de kritiek op de keuze van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zich op de Chinese onderdrukking van de Tibetanen en mensenrechtenschendingen elders in het land; nu gaat het om martelingen en verkrachtingen van Oeigoeren in interneringskampen én om het hardhandig smoren van de democratie in Hongkong.

Het toont vooral aan dat de keuze voor Beijing in 2008 de politieke situatie in China op geen enkele manier heeft verbeterd, zoals destijds als argument werd gebruikt. Dat geldt ook voor Rusland, waar in 2018 het WK voetbal werd gehouden, en in 2014 de Winterspelen. ‘Sotsji’ was nog geen week voorbij of president Poetin maakte de Russische annexatie van de Krim bekend.

De recente geschiedenis laat zien dat dergelijke evenementen steeds vaker worden toegewezen aan landen waar mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting, zacht gezegd, niet de hoogste prioriteit hebben van de zittende regimes. De verhuizing van de kroonjuwelen van de sportwereld naar niet-democratische landen is een trend: ook golfevenementen, Formule 1-races en tennistoernooien duiken meer en meer op in landen waar miljoenen dollars klaar liggen, maar […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Zwijgen over misstanden rond sport is niet te verdedigen